Logo poliklinike panajotović - u službi vašeg zdravlja

Endokrinologija

Subspecijalistička grana interne medicine koja se bavi bolestima endokrinog sistema i poremećajima hormonalne ravnoteže u organizmu. Endokrinolozi dijagnostikuju i leče poremećaje sistema žlezda s unutrašnjim lučenjem, kao što su štitasta žlezda, pankreas, hipofiza, nadbubrežne žlezde i jajnici/testisi, koje proizvode hormone i imaju ključnu ulogu u regulaciji različitih funkcija organizma, uključujući rast, metabolizam, reprodukciju, i odgovor na stres. Služba endokrinologije poliklinike Panajotović u Nišu bavi se otkrivanjem i lečenjem endokrinoloških bolesti, a neke od najčešćih su dijabetes (tip I i II), poremećaji štitne žlezde (hipotireoza- smanjena funkcija, hipertireoza- pojačana funkcija, polinodozna struma, tireoidni čvorovi, Hašimoto tireoiditis, maligniteti…), neplodnost, osteoporoza i drugi disbalansi hormona. Naši endokrinolozi, individualizovanim pristupom i stručnošču, pružiće Vam sveobuhvatnu negu, od detaljne procene bolesti i dijagnostičkih testova, do određivanja optimalne terapije.

Kada se javiti endokrinologu

Pregled endokrinologa može biti neophodan ukoliko imate simptome koji ukazuju na poremećaje u radu endokrinog sistema ili hormonski disbalans, kao što su:

 • Dijabetes i insulinska rezistencija: simptomi koji mogu da ukazuju na dijabetes, kao što su često mokrenje, žeđ, glad i gubtak težine, ili faktori rizika za dijabetes, kao što su porodična istorija bolesti, prekomerna telesna masa ili nedostatak fizičke aktivnosti. 
 • Poremećaji štitne žlezde: ako primetite promene u težini koje nisu povezane s dijetom ili vežbanjem, ako osećate umor, promene u raspoloženju, imate ubrzan srčani rad, osećaj hladnoće ili toplote sa preznojavanjem, promene na koži, noktima i kosi, ili imate morfološke promene štitaste žlezde (strumu- uvećanu štitnu žlezdu, čvorove- noduse). 
 • Hormonski disbalans: ako imate simptome kao što su promene u menstrualnom ciklusu, gojaznost, akne, poremećaji libida…
 • Gojaznost i poremećaji ishrane: ako imate probleme sa prekomernom telesnom težinom.
 • Osteoporoza i osteopenija: ako imate faktore rizika za osteoporozu ili ste imali frakture koje mogu biti povezane sa smanjenom gustinom kostiju.
 • Poremećaji metabolizma: ako imate povišene vrednosti holesterola i triglicerida, metabolički sindrom ili hiperparatireoidizam.
 • Neplodnost: ako imate problema sa plodnošću, jedan od uzroka mogu biti i endokrinološki poremećaji.
 • Rast i razvoj: kod dece ili adolescenata, ako postoji problem u vezi sa rastom i razvojem.

Usluge

 • Pregled subspecijaliste endokrinologa
 • Saveti i konsultacije
 • Ultrazvuk štitaste žlezde

Lekari

dr Danijela Stojić, specijalista interne medicine, subspecijalista endokrinologije

Dr Danijela Stojić

Specijalista interne medicine, subspecijalista endokrinologije